![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa głodzi mózg
29 kwietnia 2016, 15:32Po zaledwie trzech dniach przebywania na diecie wysokotłuszczowej do mózgów karmionych nią myszy dociera mniej glukozy niż przy normalnej diecie. Poziom glukozy w mózgu powraca do normy dopiero po miesiącu i odbywa się to kosztem reszty organizmu
![](/media/lib/161/n-kropla-d46798eeb023e5ac3bf8bddf9623ce37.jpg)
Niezwykłe zachowanie molekuł wody
28 kwietnia 2016, 08:53Dzięki wykorzystaniu technologii rozpraszania neutronowego odkryto nowe zachowanie molekuł wody. Molekuły te, ściśnięte w bardzo małej przestrzeni, tunelują, wykazując zachowanie znane z fizyki kwantowej
![](/media/lib/242/n-pristimantis-macrummendozai-80952581b0d86e0c788d363f1d336b90.jpg)
Nowy gatunek żaby z żółtymi brwiami
10 marca 2016, 07:16W środkowej Kolumbii odkryto żabę z charakterystycznymi żółtymi "brwiami". Pristimantis macrummendozai, bo o niej mowa, jest endemitem zamieszkującym Andy Wschodnie (a konkretnie rejony na północ od Arcabuco w centralnej części departamentu Boyacá).
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Grafen bezpiecznie oddziałuje z neuronami
8 lutego 2016, 12:32Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch zademonstrowali, w jaki sposób, nie naruszając integralności komórki, stworzyć bezpośredni interfejs grafen-neuron.
![](/media/lib/238/n-babilon-ecfdf59d3253da37a05e86377532626f.jpg)
Niezwykle zaawansowana babilońska astronomia
1 lutego 2016, 15:51Nowe archeologiczne dowody wskazują, że starożytni babilońscy astronomowie używali niezwykle skomplikowanych metod geometrycznych do śledzenia ruchu Słońca, Księżyca i planet po nieboskłonie. Dotychczas sądzono, że tak złożone obliczenia pojawiły się dopiero w XIV-wiecznej Europie. Tymczasem to, czego używali Babilończycy można uznać za zapowiedź pojawienia się rachunku różniczkowego i całkowego.
![](/media/lib/236/n-bioled-4bc4707ee6a94210b24ca0b969baeba1.jpg)
Nowe LED-y z luminescencyjnymi białkami
12 stycznia 2016, 17:21Choć diody LED stają się coraz bardziej popularne, ich wytwarzanie i stosowanie wiąże się z paroma problemami. Odpowiedzią niemiecko-hiszpańskiego zespołu jest hybryda BioLED, w której stosuje się luminescencyjne białka.
![](/media/lib/91/n-lososie-0add81e3a5129ad88c6cbc1d48547cc5.jpg)
Pierwsze zwierzę GMO dopuszczone na stoły USA
20 listopada 2015, 14:28Zmodyfikowany genetycznie łosoś jest pierwszym zwierzęciem GMO dopuszczonym do spożycia w USA. Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na sprzedaż ryby do celów spożywczych.
![](/media/lib/230/n-kwasy-tluszczowe-4a343f2da09aadc94a6901554e140ce6.jpeg)
Jak dieta wpływa na rozwój stwardnienia rozsianego
22 października 2015, 11:29Dotycząca stwardnienia rozsianego współpraca dwóch niemieckich uniwersytetów zaowocowała odkryciem, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi w ścianie jelita cienkiego i rozprzestrzenianiu autoreaktywnych komórek. Dla odmiany krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamują neurozapalenie.
![](/media/lib/229/n-m1-6b0a846b645a9fb744e5ff2bc71dd818.jpg)
Szympansica w zaawansowanej ciąży adoptowała osierocone młode
14 października 2015, 16:39W Monarto Zoo w Australii ciężarna szympansica Zombi przygarnęła młode, którego matka zmarła parę dni temu przy porodzie.
![Czytanie](/media/lib/210/n-czytanie-gazeta-dc7f46f0f3825f13928e4a6fc28c8409.jpg)
Krople tłuszczu w mózgu przyczyną alzheimera?
28 sierpnia 2015, 14:12Ludzie z chorobą Alzheimera (ChA) mają złogi tłuszczu w mózgu.